štvrtok 6. júla 2017

Konečne ju mám!

Koho? Prosím pekne, ďaľšiu sochu do zbierky. Sochu Jana Nepomuckého, ktorých je na Slovensku, v Čechách, v Rakúsku, aj v Maďarsku strašne veľa. Tá, ktorú som si včera vybrala za cieľ mojej cesty, sa nachádza v rakúskom kúpeľnom mestečku Bad Deutsch Altenburg.

Mestečko bolo doteraz už mnohokrát cieľom môjho cyklovýletu, ale o tom, že je tam aj socha Nepomuckého, som sa dozvedela len pred krátkym časom. V bočnej uličke od miesta, ktorým som prechádzala a ktoré som si fotila viackrát. Nikdy mi nenapadlo do nej vojsť. Vlastne aj teraz som vošla len po sochu a most, vedľa ktorého stojí.
To, že chcem ísť do Deutsch Bad Altenburgu, som vedela dlhšie. Vybrala som sa tam už aj deň predtým, no to som sa radšej vrátila z hranice domov, keďže sa mi zdalo, že by som mohla zmoknúť. Včera z oblohy nič nehrozilo, ale kvôli horúcemu počasiu to bol pre mňa dosť veľký "záhul". Absolvovala som už aj dvakrát tak dlhšie cyklotúry v horúcejšom počasí, ale ako som už písala nedávno, asi starnem, lebo tých vyše sto kilometrov ako napríklad pri ceste, na odkaz ktorej si môžete kliknúť nižšie, si už ani nedokážem predstaviť. A to nebola tá z najdlhších trás, ktoré som na bicykli absolvovala.



To, že bol včera štátny sviatok a teda voľný deň, bolo vidieť hneď, ako som prišla na hrádzu. Húfy ľudí sa rozhodlo stráviť deň  na bicykli. Schvaľujem.












Socha Nepomuckého stojí pri barokovom moste cez potok Sulzbach.



Uvažovala som nad tým, že moje cyklotúry budem musieť presunúť do skorších ranných hodín, aby som sa vyhla tým veľkým horúčavám.

2 komentáre:

  1. Hezký výlet a na konci třešnička na dortu v podobě sochy. Ani se ti nedivím, že chceš ráno vyrážet na kolo dřív. Ty vedra jsou na kole krutá. Taky se mi líbí, když lidi vyráží na kole. Je mi i milé vidět kola na jedoucím autě. Okolo nás často jede auto nebo přívěs naložený loďkami .. to mám taky ráda. Nedaleko máme Dolanský most a odtamtud se vyjíždí na Berounku. Také jsme ji jeli ... nádhera ☼ ☼ ☼

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vedela som presne, do ktorej ulice mám ísť, kvôli tomu som tam išla. Teplo bolo naozaj neúnosné, odvtedy som ani na bicykli vonku nebola. Spálila som si trošku telo, takže ho teraz schovávam doma v chládku.
      Nikdy som žiadnu rieku nesplavovala. Vody sa dosť bojím. Raz dávno, boli sme na dovolenke na Lipne a vtedy ešte moji traja chlapi sa vybrali na splav Vltavy. Ja som zostala na chate a pekne som si poobede zdriemla. Zobudila som sa na príšernú búrku. Vedela som, že nemajú nič so sebou, aby sa uchránili pred dažďom. Tak som rýchlo zohnala niekoho domáceho, aby ma zaviezol autom do miesta, kde končili, tam som im niesla suché oblečenie. Decká mali z toho zážitok, ale aj strach.

      Odstrániť