sobota 17. februára 2018

Bufetov je na hrádzi dosť, ale pitná voda chýba

Sedela som raz pri jednom zo stolov bufetu kúsok od Prístavného mosta. Zaujatú do makro fotenia posledných jesenných kvietkov, ktoré som si natrhala na hrádzi, ma zrazu oslovil cyklista. Diaľkový. Bolo to zrejmé z jeho veľkého nákladu, ktorý si niesol na bicykli. Prichádzal od mesta, lepšie povedané zo smeru rakúskej hranice a išiel smerom  do Rusoviec. Neviem, akej bol národnosti, lebo jediné, čo povedal, bolo slovo "water". Veľkú nádej asi vkladal do bufetu, popri ktorom práve prechádzal Ten bol však v tom čase už mimo prevádzky. Hlavná cyklistická sezóna bola za nami.  Mne v tej chvíli nenapadlo nič iné, len mu odpovedať, že najbližší bufet je vzdialený cca päť kilometrov. Myslela som tým dvojicu bufetov pri Jarovskom ramene. Aj za neho dúfajúc, že aspoň jeden z nich bude otvorený.


Keď som si uvedomila, že ak cyklista išiel z Rakúska, prešiel od hraníc už pár možností, kde sa mohol občerstviť. Veľká fľaša od minerálky na jeho bicykli však bola prázdna. Pravdepodobne chcel iba vodu. Zamyslela som sa nad tým, či je možné na úseku cyklistického chodníka medzinárodnej trasy EuroVelo 6 načerpať si čistej pitnej vody do fľaše. Dokonca ani na úseku z rakúskeho Hainburgu až po miesto, kde som sedela, si nespomínam ani na jedno  miesto, kde by sa dala načerpať pitná voda. Na rakúskom území by cyklista musel zísť z hlavnej trasy na vedľajšiu, najbližšie napríklad do Bergu, kde je perfektné cyklistické odpočívadlo aj s pitnou vodou. U nás je také niečo zatiaľ sci-fi.


Po celej trase EuroVelo 6 od rakúskej hranice až po maďarskú v Rajke je dostatok bufetov, kde sa dá občerstviť, no na celom úseku neexistuje žiadne originál cyklistické odpočívadlo, kde by sa dalo napríklad dofúkať kolesá, aj napiť sa vody a vziať si tiež do zásoby. Čo si myslíte, akí nadšení by boli majitelia bufetov na tomto úseku, keby sa im tam zastavovali diaľkoví cyklisti a chceli by iba vodu?  Piva, aj sladkej kofoly, aj hocičoho značkového si tam môžete kúpiť neobmedzene, len som si nikde nevšimla, že by bol prístupný aj kohútik s pitnou vodou. Ak áno, budem rada, keď sa o ňom od vás, čitateľov, dozviem.

Tu je prvá možnosť občerstvenia, len kúsok za hraničnou čiarou.




Až keď som prišla domov, išla som sa pozrieť na mapu, aby som si zistila, aká je vlastne vzdialenosť od miesta, kde som sedela, k bufetom, na ktoré som myslela pri odpovedi zahraničnému cyklistovi. Vtedy mi trklo, že som na ten najbližší bufet úplne zabudla. Prechádzam okolo neho najčastejšie, vždy vtedy, keď sa vyberiem bicyklovať smerom do Čunova. Ktovie, či bol otvorený a ponúkol vtedy služby smädnému cyklistovi.

Toto je on, bufet Pri bosorke.



Vrátim sa ešte späť k bufetom, ktoré už mal neznámy cyklista za sebou. Jeden z najstarších bufetov na tomto úseku je bufet pri Starom moste.

 

Možno ani nie pol kilometra vzdialený je ďalší bufet. Dostal názov po bývalom kúpalisku Lido.


Len o ďalší kúsok ďalej je bufet pri Prístavnom moste.


Bufet pri ramene Zuzana.
 

Bufety za čističkou.



Bufety pri Jarovskom ramene.



Bufet na križovatke, alebo Pri vzdúvadle. Dlho som vôbec jeho meno ani netušila a stále mám problém si ho zapamätať.


Cyklisti sa stretávajú z troch smerov pri tomto bufete Pri poldri


Na bratislavskom území je posledný bufet Obrátka.



Táto príhoda sa mi udiala niekedy v októbri minulého roku. Pomaly sa začne nová cyklistická sezóna. Myslíte si, že sa niečo zmení?


4 komentáre:

  1. Toto by mohla byť inšpirácia pre Cyklokuchyňu pod Starým mostom... vybudovať niečo v štýle odpočívadla v Bergu s pitnou vodou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S pojmom Cyklokuchyňa som sa stretla na fb, ale nikdy som nepátrala, čo je to za spolok. Až teraz som si to vygooglila. Ak je to tak, že varia jedlá, asi nebudú mať záujem na tom, aby si niekto zadarmo čapoval vodu. Radšej mu predajú iné nápoje. Ale ak si myslíš, že by to bolo možné, môžeš poslať tento článok ďalej :-)

      Odstrániť
  2. Možno sa mýlim, ale podľa mňa nič nevaria ani nepredávajú... ( http://udrzatelne.sk/cyklo-kuchyna ). Majú kontajner pod starým mostom na petržalskej strane a okrem iného v stredu večer poskytujú náradie a pomoc pri opravách a údržbe bicykla... PS : Ale bufet na hraničnom prechode Berg má na stene vodovodný ventil, v smere od BA, už som ho použil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som už písala vyššie, doteraz ma nezaujímalo, čo je to Cyklokuchyňa. Našla som okrem iného aj toto: "Cyklokuchyňa je komunitná dobrovoľnícka cyklodielňa - miesto, kde sa varí jedlo, kultúra a bicykle."

      Odstrániť