nedeľa 11. júna 2017

Prvé dve júnové cyklojazdy

Aj začiatkom júna som začala písať ďalší článok s nadpisom Prvojúnový okruh, no ani tento som  nedopísala a nezverejnila. Dnes to teda spojím s ďalšou júnovou jazdou.

Plánovaný titulok druhého článku už jasne naznačuje, že moja ďalšia cyklotúra sa uskutočnila prvého júna. Pôvodne som išla iba na hrádzu, aby som nazbierala jednu liečivú rastlinku. Chybu som však urobila v o chvíli, kedy som si vybrala smer Berg. Už ako som prišla k Mostu Apollo, začala som mať obavy, že idem zbytočne. Hrádza bola pokosená.
Zostávalo mi len dúfať, že kúsok pred Bergom, kde rastlina zvykne rásť, pokosené ešte nebude. Bolo. Keď som to zistila, mala som na výber dve možnosti. Vrátiť sa a ísť na Rusovce, alebo sa tam dostať okruhom cez Kittsee, popri Jarovskej bažantnici, prejsť nad diaľnicu kúsok od hraničného prechodu v Jarovciach a potom cez Sysľové polia do Rusoviec. Vybrala som si tú druhú možnosť. A to aj preto, že v Bergu je cyklistické odpočívadlo s vodou. Tej som si na pôvodne krátky úsek veľa z domu nevzala. Potrebovala som si ju  doplniť, lebo som už začínala pociťovať smäd. Od nedávnej cyklistiky, kedy som bola fotiť divé maky, už bolo aj tam na mnohých miestach pokosené, ale nakoniec sa mi predsa len podarilo trošku tej liečivej byliny nazbierať.













 


Ďalšou júnovou jazdou bola cesta za fotkami sochy Nepomuckého v Ivanke pri Dunaji. Na ňu som nahovorila aj M. Stretli sme sa na mostíku nad Malým Dunajom neďaleko Slovnaftu. Odtiaľ sme išli už spolu po cyklistickom chodníku popri Malom Dunaji do Vrakune a popri plote letiska až do Ivanky pri Dunaji. Kúsok pred obcou sme odbočili k mohyle M. R. Štefánika. Je to pamätné miesto v katastrálnom území obce Most pri Bratislave, symbolická mohyla na mieste, kde tragicky zahynul Štefánik aj s talianskou posádkou v dôsledku zrútenia lietadla, v ktorom leteli z talianskeho Terstu na Slovensko.Touto trasou som už raz dávno išla, ale keďže to bolo naozaj dávno, v septembri 2011, niektoré fotografie miest sa dnes budú opakovať. Vtedy pred rokmi sme mali šťastie na jedno prilietavajúce lietadlo až tesne pred Ivankou, tentoraz sme si na zopár takých počkali na konci letovej dráhy. Samozrejme až za plotom letiska.

 












Romanticky pôsobiaci kaštieľ v centre obce Ivanka pri Dunaji vybudoval v druhej polovici 18. storočia známy poradca Márie Terézie Anton I. Grasalkovič.

Súsošie sv. Jana Nepomuckého





Voda v Malom Dunaji je neporovnateľne špinavšia ako voda vo veľkom Dunaji.




Pri poslednej túre som vzala na hlavu aj moju novú, už tretiu prilbu. Nerada ju nosím. Je mi v tom príšerne teplo a necítim sa v nej ani len trošku komfortne.



 Fotil M. T.




6 komentárov:

  1. ... fotky pekné ako vždy, kondícia na začiatok sezóny ako vidím výborná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu! Kondícia je akurát taká pre kratšie trasy, no to, ako potom bolia staré kosti, tu radšej ani nebudem spomínať :-( Pred pár rokmi som sa čudovala mojim starým známym, ktorí obmedzili bicyklovanie. Dnes ich už chápem.

      Odstrániť
  2. Super blog, odhodlaná cyklistka. Mala by som si zobrať príklad.
    Mel

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hezké fotky i výlety ... s těmi máky je to ještě krásnější.....
    tak hodně pěkných zážitků na kole !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len keby tá krása divých makov nebola taká krátka. Vlastne väčšiny kvetov :-(

      Odstrániť